Esemény
2019.05.14.

Három nap, 180 autó a Bodensee-Klassikon

A német és osztrák Elő-Alpok tájain vezető népszerű oldtimer- és youngtimer-rali alkalmával a ŠKODA négy autóval indult idén tavasszal; ŠKODA SUPERB 3000 OHV luxuslimuzinnal, a hatvan éve bemutatott ŠKODA OCTAVIA modellel, a SUV-modellek rendkívül ritka TREKKA előfutárával és a népszerű farmotoros ŠKODA RAPID 135 kupéval.
SKODA

A Bodensee-Klassik középpontjában a jubileumi ŠKODA OCTAVIA állt, az 1959-ben bemutatott modellsorozat idén ünnepli hatvanesztendős jubileumát. A kétajtós modell kiegyensúlyozott tömegeloszlásának és négyfokozatú sebességváltójának köszönhetően a hegyes-völgyes vidékeken is kimondottan agilisnak bizonyult. Európa és a tengerentúl számos export piacán is sikert aratott, s 1959 és 1971 között összesen 360 ezer ŠKODA OCTAVIA készült, közülük több mint 54 ezer kombi kivitellel. A megemelt teljesítményű OCTAVIA TS mindemellett a versenysportban is figyelemreméltó sikereket ért el, például az 1961-es, 1962-es és az 1963-as Monte Carlo Rali kategóriagyőzelmét. Az alapváltozatot 29 kW (40 LE) teljesítményű, 1089 köbcentiméteres négyhengeres motor hajtotta, végsebessége pedig elérte a 110 kilométer/órát.

Az 1939-es ŠKODA SUPERB 3000 OHV 3137 köbcentiméteres, soros hathengeres motorjával kora reprezentatív limuzinjai közé tartozott. A Bodeni-tóhoz egy impozáns, 3,3 méter tengelytávú és 5,2 méter hosszú modellváltozatot küldött a ŠKODA, amely kivitel akár három üléssorral, illetve az első üléseket a hátsó utastértől diszkréten elválasztó üvegablakkal is készülhetett. 63 kW (85 LE) teljesítménye a karosszériaváltozattól függően akár 125 kilométer/óra végsebességet is lehetővé tett.

TREKKA, amely bizonyos értelemben a ŠKODA ma világszerte népszerű SUV-modellcsaládjának előfutára, 1966 és 1972 között közel háromezer példányban készült. A hátsókerékhajtású terepjáró az első Új-Zélandon gyártott személygépkocsiként a ŠKODA OCTAVIA SUPER műszaki alapjaira épült. Hazájában robusztus konstrukciójának, praktikus karosszériájának és terepes képességeinek köszönhetően a TREKKA már jó ideje valódi kultautónak, Európában pedig igazi ritkaságnak számít.

A vonzó megjelenésű ŠKODA RAPID 135 kupé a márka legendás farmotoros modelljeinek kései változata. 1289 köbcentiméteres, könnyű, négyhengeres aggregátja 43 kilowattot (58 LE) teljesít, s a műszakilag fejlett, ötfokozatú sebességváltóval akár 150 kilométer/óráig is gyorsítja az autót. Hasonlóképpen figyelemreméltó megoldás az innovatív, nyolccsatornás hengerfej, amely ólmozatlan benzin használatát is lehetővé teszi.

Idén 8. alkalommal rendezték meg a körversenyt, ahol nem a sebesség, hanem a megbízhatóság és az egyenletes teljesítmény döntött a győzelemről és a további helyezésekről.