Tippek
2019.11.05.

Nő a dízel autók iránti érdeklődés

A felnőtt lakosság mintegy egytizede tervez gépkocsi vásárlást a következő 3 évben, 71 százalékuk várhatóan használt gépkocsit vásárol majd. A GKI Zrt. reprezentatív kutatásából az is kiderült, hogy a vásárlók még a mostaninál is nagyobb arányban vennének dízel modellt.
dízel

A GKI Zrt. a Porsche Hungária kérésére tavaly ősszel végzett reprezentatív felmérést a lakosság és a vállalatok körében a dízel autókkal kapcsolatos attitűdökről, illetve a jövőbeli gépkocsi vásárlási tervekről. A lakossági felmérés során 1000 háztartást kérdeztek meg országosan reprezentatív mintavétellel, míg a vállalatok esetében 1052 vállalatvezető válaszolt a kérdésekre.

A felmérés eredményei azt mutatták, hogy egyre többen vásárolnának dízelautókat. Ráadásul rendületlen a bizalom a dízelautók tulajdonosai között, akiknek 87 százaléka maradna a gázolajjal hajtott modelleknél. A lakossági felmérés aadatai alapján a háztartások 9 százaléka tervezi azt a következő 3 évben, hogy gépkocsit vásárol, vagyis országszerte 373 ezer családnál téma jelenleg az autóvétel.

Ki, és milyen autót vesz?

Nem meglepő, hogy a 350 ezer forintnál nagyobb havi nettő háztartási jövedelemmel rendelkezők körében a legmagasabb a beszerzést tervezők aránya. Elsősorban a vidéki városban lakók szeretnének autót vásárolni - közülük 29 százalék újat -, és leginkább a 30-39 év közöttiek. A demográfiai jellemzőket tovább boncolgatva kiderül, hogy az önálló vagy alkalmazott értelmiségiek, köztük leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkező, magasan képzett top menedzserek, középvezetők vagy több beosztottal bíró vezetők, és a gazdagabb inaktívok vannak magasabb arányban a leendő autóvásárlók között.

A beszerzési tervekben a benzines autók dominálnak 71százalékkal, azonban a dízel autókkal kapcsolatos vásárlási hajlandóság is pozitív irányba változott: a dízel és az egyéb hajtás aránya magasabb a jövőbeni beszerzési tervekben, mint a jelen állományban. Dízel gépjárművet a beszerzést tervező háztartások közel százaléka tervez vásárolni. Jönnek fel az alternatív hajtásúak is, az autóvásárlást tervezők 5 százaléka gondolkodik hibrid és elektromos autóban, jobbára használtautó beszerzés útján. 

Más a helyzet a vállalati beszerzések, és azon belüli is a tehergépjármű vásárlás terén. Míg a lakosság többsége a benzin üzemű járműveket részesíti előnyben, addig a vállalati szektor esetében jelentős a dízel dominanciája. A legtöbb építőipari vállalat például elképzelni sem tudja a jövőt ezen hajtású járművek használata nélkül. Szintén népszerű a dízel a nagy flottakezelők körében, többnyire a 150-250 fős vállalkozásoknál. Ugyanakkor a szektor szereplői –főként a 150 fő alatti cégek - a hibrid és az elektromos technológiák irányában is nyitottak.