Újdonság a ŠKODA-ról
2019.05.30.

ŠKODA MOUNTIAQ

Látványos pickup épült a ŠKODA KODIAQ alapjain, ez a ŠKODA hatodik tanulói autója. A 35 szakmunkástanuló - a csapatnak hat fiatal hölgy is a tagja volt- célja, hogy 2019-ben első ízben használják fel a ŠKODA KODIAQ típust a tanulói tanulmányhoz. A ŠKODA mérnökeinek, valamint a műszaki fejlesztés, a formatervezés és a gyártás területén dolgozó munkatársainak szakszerű támogatásával a cseh autógyártó legnagyobb szabadidő-autóját egy dinamikus, kétajtós pickuppá alakították. A 2014 óta minden évben megvalósított gyakorlati projekt jól szemlélteti a ŠKODA-akadémia kiemelkedő színvonalú, több mind 90 éves hagyományokkal bíró képzését.
Montiaq

Hat fiatal hölgy is a tagja volt annak a csapatnak, amelynek a célja, hogy egy ŠKODA KODIAQ modellt egy modern, kifejező vonalakkal felvértezett, kétajtós pickuppá alakítsanak. Az alapul szolgáló típusra nem véletlenül esett a választás: ez a döntés jól szemlélteti, mit jelent a KODIAQ a ŠKODA márka számára. A masszív kerekekkel, a határozott élekkel és a szoborszerű felületekkel egyúttal azt is megmutatja, hogy a ŠKODA legnagyobb szabadidő-autójának letisztult és érzelemteljes formaterve még tartogat tartalékokat a formai kialakítás terén. Az első alkalommal 2014-ben megvalósított gyakorlati projekt hatodik járművét júniusban mutatják be a nagyközönségnek.

A résztvevők számára ez a gyakorlati projekt a szakképzésük csúcspontja. Ennek keretében lehetőséget kaptak, hogy már a tanulmányaik során bizonyítsák a kreativitásukat és tehetségüket járműfejlesztőként. Az egyik tanuló, Zuzana Otradovská így foglalta ezt össze: "A tanulói tanulmányjármű egy fantasztikus projekt! Hol máshol kap ilyen egyedülálló lehetőséget az ember, hogy már az oktatás során a ŠKODA mérnökeinek, formatervezőinek és szakoktatóinak segítségével egy kis csapatban a saját autóját építse meg, saját ötleteit és elképzeléseit megvalósítsa?!" Tanulmányaik korai szakaszában a projekt résztvevői a ŠKODA Design központjában, Mladá Boleslav városában belepillanthattak Oliver Stefani vezető tervező és csapatának munkájába. Az ő pontos iránymutatásukkal alkották meg az első önálló, kézzel rajzolt vázlataikat.

A Mladá Boleslav városában található ŠKODA gépészeti szakképző iskolájának hallgatói 2014 óta immár minden évben egy új tanulmányautót építenek. A diákok első koncepcióautója a CITIJET volt a ŠKODA CITIGO alapjain, ezt a FABIA típusra épülő FUNSTAR pickup követte. Ezt követően a RAPID SPACEBACK adta az ATERO kupé alapját. A 2017-es évben ismét egy ŠKODA CITIGO jelentette a kiindulást, abból épült az ELEMENT villanyautó. A tavalyi évben a ŠKODA KAROQ kompakt szabadidő-autóból építették meg a SUNROQ kabrióváltozatot. Minden egyes tanulmányautó egyértelművé teszi a ŠKODA utánpótlásnevelési programjában résztvevők kreativitását, és megmutatja, milyen lehetőségeket teremt a ŠKODA-akadémia. A ŠKODA Storyboard weboldalon megtalálható a tanulók által eddig készített tanulmányautók áttekintése.

Az 1927-ben alapított ŠKODA szakképző iskola három- és négyéves képzési programokat kínál számos műszaki szakmában. A kiemelkedő képzési színvonalból és a modern felszereltségből mind a tanulók, mind a későbbi munkaadók profitálnak.