Esemény
2019.07.11.

Tour de France történelem 1. rész

Az első Tour de France versenyre 1903-ban, hatvan versenyző jelentkezett, a teljes útvonal összesen 2428 kilométer hosszú volt. A győztes Maurice Garin lett, aki 25km/h átlagsebességgel teljesítette a távot.
tour

Az első verseny 5 szakaszból állt, Párizsból indult, majd érintette Lyon, Marseille, Bourdeaux és Nantes városát. A versenyzők végül Párizsban zárták a kört.

Az első években a hírnevet több botrány is csorbította.Ezekben az években csalás miatt többször is kizárták az első helyezettet, de olyan is volt, hogy az első négy versenyzőt kellett kitiltani. Például Garin 1904-ben ismét nyert, azonban az egyik szakaszt részben vonattal teljesítette, ezért kizárták a versenyből.

Azonban ahogy az évek teltek a franciák mellett egyre több külföldi biciklis érdeklődött a verseny iránt, így a Tour szépen lassan kinőtte magát, és a legnagyobb nemzetközi kerékpáros verseny lett. 

Bár 100 év alatt a verseny és a kerékpárok is rengeteget fejlődtek, Garin máig tartja a Tour de France egyik rekordját. Maurice Garin nyerte a Tourt a valaha volt legnagyobb különbséggel a második helyezett előtt, aki 2 óra 47 perccel később érkezett be utána a célba.